lacaton & vassal projets / projects publications agence / office
disclaimer
18 logements, Rixheim - Lacaton & Vassal
18 dwellings, Rixheim - Lacaton & Vassal
 
lieu / location: Rixheim, France
année / year: 2021
catégorie / type: habitat collectif/collective housing
état / status: built / réalisé
surface / size: 1 500 m2/sqm
client: SA d'HLM SOMCO
coût / cost: 1,4 M€ HT
 
> text english
> text français
> images
The project of 18 rental dwellings in Rixheim (Mulhouse), carried out by SOMCO (public limited company of HLM) is devoted primarily for elderly people. It consists of a building on the ground floor with one floor forming two wings connected by a crossing hall, located on the edge of two public roads, to the South and to the West, on the place of a former skate park. On its northern and eastern parts, the site has a steep slope planted by a mass of tall trees.
This implementation aims to preserving the existing vegetation, in particular the alignment of trees located in the top of the slope, to keep the maximum surface in natural ground on the plot and to free the center of the plot for a garden.
The two-room apartments are spacious, single-level units, and all have additional spaces: openable winter gardens forming sheltered terraces in summer (about 18m2) and private outdoor gardens or terraces (about 26m2), which extend the rooms on the same level. They offer the comfort and facilities of a private house.
The first floor apartments are served by a covered passageway looking to the garden.
Common spaces in the center, generously sized, allow tenants to share moments of meeting or activity. On the second floor, where the corridors meet, a greenhouse forms a common interior garden for the residents.
The thermal comfort is based on a bio-climatic design, that means a maximum use of natural systems: solar gain in winter, solar protection in summer, natural ventilation and double orientation, which allows for through-air flows.
The winter gardens, which can be opened wide, are climatic spaces that contribute to thermal comfort in winter and in summer. They constitute a climatic buffer volume that replaces efficiently an insulation of the facades.
Closed in winter, it forms a solar energy collector and a volume of naturally preheated air between the exterior and the heated interior.
Opened in the summer, it becomes a terrace that protects the exposed facades from the sun.
Beside they offer an extra space for use, totally integrated into the dwelling, habitable for a large part of the year thanks to the protected climatic conditions, and which will be appropriated The thermal comfort is based on a bio-climatic design, that means a maximum use of natural systems: solar gain in winter, solar protection in summer, natural ventilation and double orientation, which allows for through-air flows.
The winter gardens, which can be opened wide, are climatic spaces that contribute to thermal comfort in winter and in summer. They constitute an climatic buffer volume that replaces efficiently an insulation of the facades.
Closed in winter, it forms a solar energy collector and a volume of naturally preheated air between the exterior and the heated interior.
Opened in the summer, it becomes a terrace that protects the exposed facades from the sun.
Beside they offer an extra space for use, totally integrated into the dwelling, habitable for a large part of the year thanks to the protected climatic conditions, and which will be appropriated by the inhabitants each in its own way.
The winter-summer garden facades are full-height sliding glass windows in aluminum with high-performance double glazing. Thermal curtains placed inside just behind the glazing allow to keep the heat inside at night in winter. The facade closing the winter gardens are made of sliding panels covered with a transparent polycarbonate cladding completed by solar protection curtains for summer comfort.
The building fulfills the requirements of low energy consumption.
Le projet de 18 logements locatifs à Rixheim (Mulhouse), réalisé par la SOMCO (société anonyme de HLM) est destiné en priorité à des personnes âgées. Il est constitué d’un bâtiment, en rez de chaussée avec un étage, formant deux ailes reliées par un hall traversant, implanté en bordure des deux voies publiques, au Sud et à l'Ouest, sur l'emprise d'un ancien skate park. Sur sa partie Nord et Est le terrain présente une forte déclivité et une masse végétale d'arbres hauts.
Cette implantation vise à conserver la végétation existante, notamment l’alignement d’arbres situé en partie haute du talus, à garder le maximum de surface en pleine terre sur le terrain et à libérer le centre de la parcelle pour un jardin.

Les logements de deux pièces sont spacieux, en simple niveau, et disposent tous d’espaces supplémentaires : jardins d'hiver ouvrables formant des terrasses abritées en été (18m2 environ) et de jardins ou terrasses extérieures privatifs (environ 26m2), qui prolongent les pièces à même niveau. Ils offrent le confort et les facilités offertes par une maison individuelle.
Les logements de l'étage sont desservis par une coursive couverte donnant sur le jardin.
Des espaces communs au centre, largement dimensionnés, permettent aux locataires de partager des moments de rencontre ou d'activité. A l'étage, à la rencontre des coursives, une serre forme un jardin intérieur commun pour les résidents.

La conception thermique se fonde sur un principe bio-climatique, c'est à dire qui utilise au maximum les systèmes naturels : apports solaires en hiver, protection solaire en été, ventilation naturelle, double orientation, qui permet des flux d'air traversants.
Les jardins d'hiver, largement ouvrables, sont des espaces climatiques qui participent au confort thermique d'hiver et d'été. Ils constituent un volume tampon énergétique qui se substitue à un système d’isolation des façades.
Fermé l’hiver, il forme un capteur solaire énergétique et un volume d’air préchauffé naturellement entre l'extérieur et l'intérieur chauffé.
Ouvert l’été, il devient une terrasse qui protège du soleil les façades exposées.
Ils offrent en plus un espace d'usage supplémentaire, totalement intégré au logement, habitable une grande partie de l'année grâce aux conditions climatiques protégées, et qui sera approprié, chacun à sa manière, par les habitants.
Les façades côté jardin d'hiver-été sont des baies vitrées coulissantes toute hauteur en aluminium avec double vitrage aux performances élevées. Elles sont associées à des rideaux thermiques, placés juste derrière le vitrage, pour conserver la chaleur à l'intérieur, la nuit en hiver. Les parois fermant les jardins d'hiver sont constituées de panneaux coulissants revêtus d’un bardage en polycarbonate transparent complétés par des rideaux de protection solaire pour le confort d'été.
Le bâtiment répond aux objectifs énergétiques de basse consommation.