lacaton & vassal projets / projects publications agence / office
disclaimer
Maison, Bordeaux
House, Bordeaux
 
lieu / location: Bordeaux, France
année / year: 1999
catégorie / type: habitat maison/housing
état / status: built / réalisé
surface / size: 340 m2
client: private
coût / cost: 138 000 € HT/net (val. 1999)
 
> text english
> text français
> images
 
> fiche projet
 
> publications (3)
The house is set up in a former biscuit factory that occupies the whole of the 50x10 m plot.
The inner volume, almost without light, had no view of the outside.
Part of the roof is removed in order to create an intramural garden that allows natural light to enter the area and to create views. In the central area the roof tiles are replace by transparent polycarbonate sheeting in order to create a winter garden which, aside from its agreeableness, provides light for the rooms and defines the distribution of the house.
This garden is mainly ventilated by the roof opening panels. The glazed facades giving onto the interior and exterior gardens create transparency from one end to the other of the plot.
The house is a sequence of contrasting, generous spaces. One enters it from the street by crossing a huge, dark garage, then a succession of spaces, either left as before or else refitted.

Anne Lacaton & Jean Philippe Vassal, architects
with Frédérique Hoerner, Christophe Hutin, architects collaborators
with Cesma, metal structure engineers
La maison est aménagée dans une ancienne fabrique de biscuits qui occupe la totalité de la parcelle (50 x 10 m). Le volume intérieur est presque vide. Pratiquement obscur il ne donne aucune vue sur l'extérieur.
Une partie de la toiture est déposée, de manière à créer un jardin entre les murs, qui fait pénétrer la lumière naturelle sur le terrain et crée des vues.
Dans la partie centrale, les tuiles sont remplacées par une verrière en polycarbonate, pour créer un jardin d’hiver, qui, en plus de l’agrément, éclaire les pièces et distribue la maison. Il se ventile largement par des ouvrants.
Les façades vitrées, créées sur les jardins intérieur et extérieur, créent la transparence d'un bout à l'autre de la parcelle.
La maison est une suite d'espaces contrastés et généreux. On y pénètre depuis la rue en traversant un grand garage, sombre, puis une succession d'espaces, existants laissés tels quels, ou réaménagés.

Anne Lacaton & Jean Philippe Vassal, architectes,
avec Frédérique Hoerner, Christophe Hutin, architectes collaborateurs
avec Cesma, ingénieurs, structure métallique