lacaton & vassal projets / projects publications agence / office
disclaimer
Université arts & sciences humaines, Grenoble
University of arts & human sciences, Grenoble
 
lieu / location: Grenoble, France
> show on map
année / year: 1995 & 2001
catégorie / type: education
état / status: built / réalisé
surface / size: 5 062 m2
client: Université Pierre Mendès France, Grenoble
coût / cost: 3,078 M€ HT/net (val. 2001)
 
> text english
> text français
> images
 
> fiche projet
 
> publications (5)
The project is positionned in an alignment of new buildings that densify the eastern axis of the university. Set 13 meters apart, the two buildings are linked by three aerial footbridges and by the continuity of the conservatories on the main south and north facades, thereby giving the apprearance of a single volume.
The building, intended for teaching activities, is transparent and opens onto the campus and the chain of high mountains that encircles Grenoble.
The main facades, consisting of small transparent conservatories, creates a plant filter : bougainvilleas to the south, bamboo to the north. The conservatories are conceived according to the same principles as those of professional horticulturists and are administered by the same automatic systems : ventilation, watering, heating. They make for a surprising, changing and poetic image, in keeping with the artistic dimension of the university's teaching activities. The exoticism of the plant varieties invites one to look beyond the mountains.
Research into cost-effectiveness has been a constant preoccupation during the conceiving of the project, in order to attain, within the same budget, the objectives of a larger building, warranted by the ascertaining of needs and the frequentation of university buildings.
With no restriction as to the quality of the facilities, materials and products used, it has enabled us to create additional lecture rooms, a larger assembly hall, corridors that become genuine meeting places, a much bigger library occupying the whole of one floor.
The sobriety, efficacy and rigor of the building are set alongside an unexpected event in the project, which creates its image and its poetry : the conservatory with their flowers.

Anne Lacaton & Jean Philippe Vassal, architects
with Sylvain Menaud, Emmanuelle Delage, Mathieu Laporte, Pierre Yves Portier, collaborating architects

with Ingérop Sud Ouest, concrete structure, construction cost, Ingérop Rhône Alpes, systems, electricity, heating, engineers

with Pépinières Jean Rey, Lalonde les Maures, bougainvilleas
Bambouseraie de Prafrance, Anduze, bamboos planting, consultants
Le projet se positionne dans une alignement de nouveaux bâtiments qui densifient l'axe Est de l'université.
Les deux bâtiments, distants de 13 m, sont reliés par trois passerelles aériennes, et par la continuité des serres sur les façades principales Sud et Nord, donnant ainsi l'image d'un volume unique.
Le bâtiment, destiné à l'enseignement, est transparent, ouvert sur le campus et sur la chaîne de hautes montagnes qui encerclent Grenoble.
Les façades principales, constituées par des fines serres transparentes, réalisent un filtre végétal : bougainvillées au sud, bambous au nord. Les équipements des serres horticoles, aération, arrosage, chauffage, ont été utilisés pour gérer leur fonctionnement.
Elles donnent une image surprenante, changeante et poétique, en accord avec la dimension artistique de ses enseignements.
L'exotisme des variétés végétales invite à regarder au-delà des montagnes.

La recherche d'économie a été une préoccupation permanente dans la conception du projet, pour parvenir, dans le même budget, aux objectifs d'un bâtiment plus grand, justifié par le constat des besoins et de la fréquentation des bâtiments universitaires.
Sans aucune restriction sur la qualité des équipements, des matériaux et des produits mis en œuvre, elle a permis de créer des salles de cours supplémentaires, un hall plus large, des couloirs qui deviennent de véritables espaces de rencontre, une bibliothèque beaucoup plus grande, occupant la totalité d'un plateau.
La sobriété, l'efficacité et la rigueur de la construction (structure béton préfabriquée) sont mises en parallèle avec un évènement inattendu dans le projet, qui en crée l'image et la poésie : les serres avec les fleurs.

Anne Lacaton & Jean Philippe Vassal, architectes
avec Sylvain Menaud, Emmanuelle Delage, Mathieu Laporte, Pierre Yves Portier, architectes collaborateurs

avec Ingérop Sud Ouest, structure béton, économiste, Ingérop Rhône Alpes, fluides, ingénieurs

avec Pépinières Jean Rey, Lalonde les Maures, bougainvilleas
Bambouseraie de Prafrance, Anduze, bamboos planting, consultants