lacaton & vassal projets / projects publications agence / office
disclaimer
96 logements, Chalon-sur-Saône / Prés-Saint-Jean
96 dwellings, Chalon-sur-Saône / Prés-Saint-Jean
 
lieu / location: Chalon-sur-Saône / Prés-Saint-Jean, France
> show on map
année / year: 2016
catégorie / type: habitat collectif/collective housing
état / status: built / réalisé
surface / size: 14 725 m2 (dont 2 617 m2 de jardins d'hiver)
client: OPAC Saône-et-Loire
coût / cost: 12 M€ HT/net
 
> text english
> text français
> images
 
> fiche projet
 
> publications (2)
The project is composed of several buildings, adjoining but independent. They settle along the existing paths on the site and based on the form of the “Manivelle” building, developed in the existing master plan of the 60's.
Expanding the park to the south, continuing the “mail” seems interesting to connect the southern neighborhood and reinforce the park as a strong structural element and character of “Prés St Jean”.
The buildings are raised above the ground to take account of flood risk.

The constraint created by the flood level, which requires not to build on the ground floor, leads us to raise the height of the first level, nut just at the flood level (1,30m), but at 4,50m above the natural ground, so as to create a pleasant and transparent space under the construction.
The accommodations are located from 4,5m and are raised up 2 or 5 to storey above this level. The latest levels can be transform into duplex.

They emerge from the ground urban and give better conditions of calm and views to the lake on one side and to the city center on the other. The construction's footprint is minimum.
It is limited to the construction columns and the platforms for the stairs and elevators.
Ground detachment creates a transparency that gives great visibility to the inside of the field.
Vegetation can continue to grow under the buildings.

The field is left in green space, which could be appropriated by the inhabitants, for gardens or playgrounds.

Public access can be maintained and walking paths through the field.
Dwelling size is generous , much bigger than the standards, without increasing the cost of the construction per dwelling. Outdoor areas or private extras paces extending housing give the possibility to each inhabitant to have a relation to the nature, close to his home, which changes the status and perception of green spaces on the ground.
 
Housing should answer to the changing lifestyle and people expectation.
Minimum standards housing is really unsufficient to give goods conditions of living in the city.
In return of new behaviors and involvement towards sustainability, expected from inhabitants : most generous housing, exceptional situations, however affordable.


Location: Chalon-sur-Saône / Prés-Saint-Jean, France
Design years : Competition 2010, Completion 2016
Client: OPAC Saône-et-Loire
Architects :
Anne Lacaton & Jean-Philippe Vassal
with Emmanuelle Delage chief project, Maud Chevet, Gaëtan Redelsperger collaborators
Landscape architect: Cyrille Marlin
Engineers :
TECO (concrete structure and metallic stucture), CHALEAS ingénierie (systems, thermic), CARDONNEL (systems, thermic), Guy Jourdan (acoustic), Berthet-Liogier (roads and utilities), Vincent-Pourtau (cost)
Program : 96 new dwellings (rental 86 + 10 accessions)
Size: 14 725 sqm (including 2 617 sqm of winter gardens)
Cost: 11,361 M€ net
Le projet pour les logements dans le secteur Sud s’intègre dans un projet d’ensemble, et ne doit pas apparaître comme une opération isolée.
Dans ce quartier, toutes les opérations engagées doivent avoir une cohérence, appartenir à une identité générale.
Dans ce secteur Sud, se trouvent des éléments singuliers comme une tour, ou la résidence “Louise Michel”, avec des implantations de bâtiments qui ne sont plus dans la même logique que la partie centre et nord du quartier. Ces immeubles occupent le centre du secteur, alors que, au nord de la rue Solingen, l’espace au centre est vide et végétal.

Le projet prend en compte le souhait de créer un front urbain bâti, le long de l’avenue Pierre Nugue. Il s’appuie également sur 2 caractères importants du site des Prés St Jean :
- le mail planté, qui traverse Nord-Sud le site,
- l’espace central végétal, qui apparaît fortement sur l’ensemble du site, de part et d’autre du mail, qui peut évoluer, par ses dimensions et sa compacité, vers un grand parc.

L’attente d’habitations beaucoup plus grandes que les logements standards constitue un autre point déterminant du programme.
Le projet propose des habitations, qui offrent le confort et les facilités d’une maison individuelle dans une organisation un peu plus dense et plus collective, avec une densité et des hauteurs cohérentes avec le quartier.

Les observations sur le site, les simulations d’implantation du programme nous ont également conduits à poser comme préalables les principes de base suivants :
. conserver les valeurs naturelles du terrain
. maintenir la végétation existante , la conforter et créer les conditions de son expansion
. minimiser au maximum les surfaces imperméabilisées pour maintenir le plus souvent le sol naturel et réduire l’empreinte au sol des constructions et des voiries.


Site : Chalon-sur-Saône / Prés-Saint-Jean, France
Dates : Concours 2010, Livraison 2016
Client : OPAC Saône-et-Loire
Architectes :
Anne Lacaton & Jean-Philippe Vassal
avec Emmanuelle Delage chef de projet, Maud Chevet, Gaëtan Redelsperger collaborateurs
Paysagiste : Cyrille Marlin
Ingénieurs :
TECO (structure béton et charpente métallique), CHALEAS ingénierie (fluide et thermique), CARDONNEL (fluide et thermique), Guy Jourdan (acoustique), Berthet-Liogier (VRD), Vincent-Pourtau (économiste)
Programme : 96 logements (86 locatifs +10 accessions)
Surface : 14 725 m2 (dont 2 617 m2 de jardins d'hiver)
Coût : 11,361 M€ HT